indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.11. - 30.11. 2013

Archiv

Co týden dal 1.11 - 30.11.2013

 

 

 

 

 

  • Souboj dopisů v České televizi

    25. října (v první den voleb) se obrátilo 23 moderátorů, redaktorů a editorů České televize na Radu ČT se stížností na zásahy vedení redakce zpravodajství ČT.

  • Pořád to ještě jde?

    Podstatné je, že se mění důležité parametry politického systému, na který jsme dosud byli zvyklí - jednoduše řečeno režim. A jde o to, zda se aspoň něco podaří zachránit: např. podaří-li se udržet aspoň nynější úroveň svobody projevu.

  • Bude předsedou dělnicko-rolnické revoluční vlády Michal Hašek?

    O tom, co se odehrálo v temných dnech srpna 1968, nemáme úplně jasno, mnohé zůstává neprobádáno. O naší bezprostřední minulosti jsme však dnes, v době moderních informačních technologií, informováni nesrovnatelně rychleji. A tak už víme poměrně přesně, co všechno se odehrálo v naší politické věrchušce na sklonku minulého týdne.

  • Střet progresistů s konzervami v ČSSD

    Když je člověk na světě už příliš dlouho, pronásledují ho v politice samá dejá vu. Platí to i pro případ nynějšího konfliktu mezi sobotkovci a haškovci v sociální demokracii.

  • Retrospektiva: Řády mrtvým

    Prezident Zeman udělil státní vyznamenání in memoriam Pavlu Wonkovi a sklidil za to uznání. K slavnostnímu aktu se volně váže fejeton, který jsem nic zlého netuše zveřejnil v Událostech před šesti lety. Dovolím si ho tu teď skromně připomenout.

 

 

  • Čtenářský dopis do Lidových novin

    Miklós Horthy s Rusy "nezamýšlel" jednat, jak tvrdí ČTK, nýbrž opravdu jednal.

  • Případ Nečas: nazývejme věci pravými jmény

    Nejvyšší soud si v Nečasově případu po pilátovsku umyl ruce. Posoudit, zda mohl dělat něco jiného, přenechám odborníkům. Rozhodnutí samozřejmě neznamená, že by pan Nečas měl být odsouzen, nýbrž jen, že může být obviněn.

  • Braňme „staré pořádky“!

    Nezbývá než konstatovat, že „staré pořádky“, tj. svoboda a demokracie, vybudovaná jistě s mnoha chybami a nedostatky v posledních dvaceti čtyřech letech, je v ohrožení. Volby znamenají pokračující destrukci polistopadového režimu a vítězný nástup „nových pořádků“.

 

 

  • Končím spolupráci s MFD a LN

    Po výměně šéfredaktorů Mladé fronty dnes a Lidových novin jsem se rozhodl ukončit s oběma deníky spolupráci. Své důvody tu dávám čtenářům k dispozici.

  • Jako by se nechumelilo

    Pokud má změna od jednoho režimu k druhému tu povahu jako dnes (změna od slabého lepšího k silnému horšímu), staví to do zvláštního světla ty, kteří tak či onak s novým režimem spolupracují.

  • Povaha nynějšího režimu

    Naše země prochází v posledních dvou letech zásadní změnou, během níž se pomalu, nepozorovaně, ale podstatně mění to, čemu se říká režim. Proces ještě není ukončen a výsledek bude záviset od toho, nakolik účinně budou občané, společnost změně bránit.

  • Rozhovor pro deník.cz

    Rozhovor se týká 17. listopadu, Demokratické iniciativy, Klubu na obranu demokracie , svobodných médií obecně a Mafry zvlášť.

  • Rhinoceróza

    Rhinoceróza je strašlivá nakažlivá choroba, která čas od času jako pandemie zachvacuje evropský kontinent. V umělecké rovině ji kdysi velmi zdařile popsal Eugéne Ionesco (ve hře Nosorožec). Po pěkném úspěchu hnutí ANO Andreje Babiše v nedávných volbách do PS se zdá, že se začíná šířit v ČR.

 

 

  • Život a doba Zbyňka Hejdy

    Ve věku třiaosmdesáti let zemřel v Praze Zbyněk Hejda. Zemřel v v sobotu 16. listopadu, je to trochu symbolické: zemřel den před výročím změny, kterou mnozí (já také) vítali se zadostiučiněním a nadějemi. A zároveň v době, kdy se to, co ta změna přinesla, pomalu a nezadržitelně hroutí.

 

 

  • Změny v provozu Událostí

    Pokus o (částečnou) obnovu rubriky Co týden dal.

  • KDU-ČSL a církevní restituce

    V těchto dnech byla ustavena pětičlenná společná skupina ČSSD a hnutí ANO pro vyjednávání s církvemi a náboženskými společnostmi. Specifickou pozici zaujímá KDU-ČSL. Tomu všemu jen přihlíží.

  • Další šéfredaktor na tapetě?

    Fotoreportér Jan Šibík odchází po dvaceti letech z časopisu Reflex - jednak kvůli tomu, že časopis pod vedením současného šéfredaktora Pavla Šafra neměl dostatečný zájem o jeho fotoreportáže, A jednak mu vadí míra bulvarizace Reflexu a další změny.

  • New Deal

    Ve Babišově Mladé frontě Dnes zveřejnil 25. listopadu pozoruhodný sloupek Jiří Kubík, pověřený teď řízením redakce do doby, než se ujme funkce nová šéfredaktorka.

  • Změnil se režim

    Pod „změnou režimu“ si lidé představují něco dramatického a patetického: běsnící luza nebo tanky v ulicích, pád demokracie a nastolení totalitní diktatury. Daleko častější než divoká verze převratu je ovšem „soft“ změna režimu. Taková, jakou zaznamenáváme právě teď.

  • Má být Bohuslav Sobotka chudý?

    Když zvážím argumentaci pana Sobotky ve věci církevních restitucí, jsem v pokušení žádat, aby pan Sobotka byl chudý (bohatý) aspoň tak jako já, nebo ještě o maličký fous méně.