indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.9. - 30.9. 2015

Archiv

Co týden dal 1.9 - 30.9.2015

 

 

 

 

 

  • Obstrukce jako zbraň demokratické opozice

    Před časem, v případě Zákona o státní službě, zvolila demokratická opozice z důvodů pragmatických cestu kompromisu. Dnes, ve věci Zákona o EET, volí, rovněž z pragmatických důvodů, cestu obstrukce. Každý z těch zákonů má ale ve vztahu k podstatným záležitostem demokratického právního státu jinou povahu: byl a je v obou případech pragmatismus na místě?

  • Kundera, Havel, spor o „český úděl“

    Spor Václava Havla s Milanem Kunderou proběhl před sedmačtyřiceti lety, pár měsíců po ruské invazi do Československa. Je nesporně zásluhou Jiřího Pehe, že ho nyní připomenul. Zároveň poskytl příležitost se Václava Havla proti němu vehementně zastat.

  • Naše světové stíny

    Václav Havel v podstatě právem považuje loňské pokusy obnovit po dlouhých letech zákonnost a svobodu pouze za úsilí o odstranění „své vlastní ne-normálnosti", o vytváření předpokladů „normálně a zdravě fungujícího společenského organismu", tedy o pouhý počátek cesty, jímž ani není radno příliš se vychloubat. Článek z diskuse o „českém údělu“ v roce 1968-9.

    Emanuel Mandler

  • Žádný Kulturkampf buranů s elitáři se nevede

    Mluvit o sporu mezi „elitáři“ a „burany“ je neslušný konstrukt. Za „elitu“ označili signatáře výzvy vědců jejich kritici. Polemika se Zbyňkem Petráčkem.

  • Učenci, čičmundové a buranokracie

    Ještě k Výzvě vědců proti strachu a lhostejnosti. Není ostatně jediná.

  • „Kulturní boj s islámským nepřítelem za naše hodnoty“

    Českou veřejnost zachvátil Kulturkampf. Vede se hlavně, ne-li výlučně v Babišových listech. Podnětem je imigrační vlna, která v létě zalila Evropskou unii. V posledních dnech se do něj zapojili protiislámský aktivista Martin Konvička, spisovatel Vlastimil Vondruška a politolog Petr Robejšek.

  • Součástí naší kultury je povinnost pomáhat trpícím a ohroženým

    Rozhovor pro Parlamentní listy na okraj výzvy KOD k 21. srpnu. Řinčení zbraní, které používá v souvislosti s migrací prezident Miloš Zeman, je populistické gesto, které vychází vstříc jednodušším náturám, povzbuzuje neurčité násilnické sklony, je nezodpovědné a zároveň směšné. Buďme zodpovědnými členy EU.

  • Jací jsme demokraté a spojenci?

    V květnu přišla Evropská komise se záměrem odlehčit trochu členským zemím, které přímo zasahuje nápor uprchlíků. Šlo o povinné kvóty pro země EU. Teď se zrodil kompromisní návrh, s nímž přišla mj. Česká republika: oslovené země se dobrovolně a na základě vlastního výběru rozhodnou, které asylanty přijmou a kolik jich bude.

  • Půjde to bez Boha?

    Dávám tu k dispozici pěkný článek Dana Drápala k problému imigrace a jak to souvisí s vírou. Kdybych to uměl, byl bych něco podobného napsal už dávno. Bohumil Doležal

    Dan Drápal

 

 

  • Obavy bagatelizované, umlčované a skandalizované?

    Exprezident Václav Klaus představil v sobotu na brífinku v Lysé nad Labem výzvu Proti migraci, kterou sám inicioval. Informovaly o ní hned vzápětí všechny hlavní zpravodajské servery. Byl zahájen sběr podpisů, a ten záhy zkomplikoval velmi masivní hackerský útok.

  • Dva závazky pro Evropu a Západ

    Závazek, který na sebe Západ spíš polovědomě vzal, je dvojí: přispět ke stabilizaci rozvrácených oblastí, odkud do Evropy proudí běženci, a přijímat migranty (ne ve smyslu „přijmout každého“, ale ve smyslu „zůstat migraci otevřený“).

  • Všichni hurá na Maďarsko

    Tato poznámka ze čtvrteční rubriky Co týden dal o maďarských problémech s EU v záležitosti migrace vyšla jako samostatný článek na Svobodném fóru. Dávám ji proto k dispozici i zde.

  • Hrozí nám policejní stát

    I tato poznámka ze středeční rubriky Co týden dal o procesu ve věci Opencard vyšla jako glosa na Svobodném fóru. Proto i ji tu dávám k dispozici ještě zvlášť.

 

 

  • Výkřik do tmy

    „Osobnosti vyzývají vládu k přehodnocení postoje k uprchlíkům.“ Vzhledem k tomu, že zatím je veřejně k dispozici jen obsáhlejší tisková zpráva s citacemi, omezím se jen na pár předběžných poznámek. V případě potřeby je pak rád a s chutí doplním a upřesním.

  • Pomáhat, ale tak, aby to mělo smysl

    Těchto pár řádek z úterního zápisu do rubriky „Co týden dal“ mi laskavě převzali ve Svobodnénm fóru. Dávám je tu tedy k dispozici ještě zvlášť jako jakousi „miniglosu“.

  • Roger Cohen: Obamova syrská noční můra

    Na příkladu Sýrie vidíme, že neintervenovat může být … devastující. Něco neudělat je rozhodnutí, zrovna tak jako rozhodnutí něco udělat. Článek z NY Times, který jsem zmínil ve středečním Co týden dal. Za překlad děkuji laskavému čtenáři. Originál nejdete zde.

  • Václav Klaus: Němci se nevyrovnali!

    Totiž nevyrovnali se svou minulostí, tvrdí Václav Klaus v souvislosti s německou vstřícností k uprchlíkům. Považuji to za drzost. Němci se vyrovnali, nevyrovnali se ti další.

  • Hysterie

    Hysterie je obvyklý, častý, a tedy přirozený způsob, jak nepřipravení lidé reagují na nezvyklé situace v osobním i veřejném životě. Nezvyklou situaci zažívá náš kontinent právě teď. Představuje ji právě vrcholící obrovitá migrační vlna.

 

 

  • Evropa zapomněla Němcům odpustit

    Za nynější iracionální a nesmyslnou německou imigrační politiku alespoň v druhém plánu spoluzodpovídá i Evropa.

  • Terč číslo jedna je teď Chovanec

    Chcete-li komentovat nějakou událost, sluší se napsat, co konkrétně komentujete, a pak na tu věc sdělit názor. Slušné ani moudré naopak není vyslovit nepodloženou tezi a pak si ji sám hystericky okomentovat. Polemika s Janem Jetmarem.

    Jan Scheinost

  • Evropa v ohrožení, fanatismus a hrátky s Ruskem

    Tyto dvě poznámky k současné uprchlické krizi jsem původně psal pro rubriku Co týden dal. Považuji je však za tolik zásadní a klíčové, že je dávám k dispozici zvlášť. A určitě se k nim ještě vrátím.

  • Co jsem řekl o uprchlících na ČT24

    Záznam mého vystoupení v pořadu ČT24 Interview 24 z 23. 9. t.r. na téma uprchlické kvóty a postoj české vlády.

  • Za všechno nemůžou Maďaři

    Zdá se, že ideový odkaz sapéra Vodičky je u nás stále živý. V českých médiích se v souvislosti s uprchlickou krizi píše o Maďarsku neuvěřitelným způsobem. Je to jakási móda letošního léta, kdo nekope do Maďarska, není Čech. Musím říci, že mi tento způsob psaní připadá zároveň hnusný a zbabělý, a rád bych ho nějak vyvážil.