indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.2. - 28.2. 2013

Archiv

Co týden dal 1.2 - 28.2.2014

 

 

 

 

 

  • „Respekt“ kontra „Reflex“, aneb polemika s nepolemikou

    Napsal jsem před časem do Reflexu článek „Normalizace bez komunismu“ a podepsal jsem se pod něj plným jménem. Nato vyšel v Respektu komentář, který nepodepsal nikdo. Nepolemizuje ovšem se mnou, nýbrž s poraženci, panikáři, posly apokalyptických zpráv a bajkaři. Zato jsou v něm citace z mého článku.

  • Tak konečně ji máme!

    Jmenování vlády je závěrečným akordem Velké protikorupční revoluce, která zachvátila masy někdy předloni na jaře.

  • Rusko a my

    V sobotu vyšly shodou okolností na toto téma dva pozoruhodné články – v Mladé frontě Dnes text Ivana Fišery „Soči a eurovolby na ruské šachovnici“, v Lidových novinách komentář Michaela Romancova „Moskevský budíček“. Oba přinášejí informaci o tom, jak si dnes významní lidé v Rusku představují velmocenskou roli své země, mj. i ve vztahu ke střední Evropě.

  • Máme se bát?

    Otázka se řešila v konkretizované podobě na diskusním večeru „Máme se bát Ruska?“, který minulou středu uspořádal ve spolupráci s Občanským institutem a CEVRO institutem Klub na obranu demokracie.

 

 

  • V zájmu všeholidu: Česká republika versus Nečas

    Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zahájilo trestní stíhání Petra Nečase ve věci uplacení podle §332 odst. 1 trestního zákona.

  • Lidovecká potěmkiniáda

    Tak nám lidovci s vypětím všech sil, vlastní hrudí uhájili lustrační zákon! Riskovali přitom to nejdražší, co mají, totiž ministerská křesla pod zadnicemi.

  • ANO dobývá Prahu

    Hnutí ANO získalo jako lídra pražské kandidátky pro podzimní volby exprimátora za ODS Jana Kasla. Zároveň vzniká zjevně jakési vnitřní pnutí ve volební koalici TOP09 – Starostové a nezávislí.

  • Církevní restituce: dobrovolně povinné ústupky?

    ČSSD (i hnutí ANO) by rády dosáhly toho, aby církve a náboženské společnosti dobrovolně souhlasily s tím, že místo 59 miliard finančních náhrad nakonec dostanou o třináct miliard méně.

  • Česká reflexe „ruské otázky“

    Příspěvek v panelu diskusního večera „Máme se bát Ruska“ z 29. ledna 2014 v CEVRO Institutu v Praze. Kvůli časové tísni jsem ho při přednesení musel o hodně zkrátit, takže ho tu dávám k dispozici tak, jak jsem si ho původně připravil.

 

 

 

 

  • Šperky a zásadní otázky celospolečenského významu

    Podnět k těmto řádkům mi dal článek z posledního Respektu „Náhrdelník pro paní Janu“, mimo jiné i proto, že tentokrát je podepsaný, a to hned třemi autory najednou. Jeho východiskem jsou luxusní dárky, které údajně dostávala někdejší vrchní ředitelka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

  • Ukrajina

    Celá Česká republika teď žije Ukrajinou. Je těžké se tomu divit, ostatně je to dobře. Ukrajinci dokázali, že dovedou za svou svobodu a národní suverenitu jak se patří bojovat.