indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.2. - 29.2. 2012

Archiv

Co týden dal 1.2. - 29.2.2012

 

 

 

 

 

  • Nečas udělal chybu

    EU je v první řadě politické uskupení. Stojí na zásadách a idejích, které jsou našemu národnímu společenství neskonale bližší než ty, na nichž stálo rudé ruské impérium, do něhož jsme nikoli bez vlastní viny spadli v letech 1945-8. Má sice velikánské chyby, ale (např. na rozdíl od zmíněného impéria) je reformovatelné.

 

 

  • Hysterie „rozhořčených“

    Módní vlny „rozhořčení“ končí v lepším případě v písku, v horším masovým krveprolitím. Lidé si představovali něco nového, lepšího, nevědí přesně co, a taky proto jsou teď bezmezně zklamáni. Polemika s Michalem Vieweghem.

 

 

  • Vzpomínka na Havlovu milost

    Prezident nemusí milosti nijak zdůvodňovat. Udílet milost je skutečně jeho svrchované právo. Říká se, že je to jakýsi feudální přežitek. Ano, je. Přesto bych byl rád, kdyby zůstal zachován.

    Dan Drápal

  • Naše nešťastná politika

    Nečasovo „ne“ by nemuselo vadit, kdyby vyplývalo z nějaké rozumné, jasně definované politiky, kterou bychom chtěli v Evropě prosadit. Jsem si ale jist, že žádnou takovou ucelenou představu nemáme.

    Dan Drápal

  • Glosa na středu: Evropský parlament o Maďarsku

    Ve čtvrtek minulého týdne jednalo plénum Evropského parlamentu o usnesení, navrženém parlamentní socialistickou, liberální, zelenou a komunistickou frakcí.

  • Glosa na čtvrtek: O čem mluví preference

    Hlavní problém české politiky je ale jinde: levice a pravice jí jde, přehánět na tu či onu stranu nám nedělá potíže. Problémy jsou se středem, s umírněností, vyvážeností a politickým realismem.

  • Glosa na pátek: Kdo ohrožuje demokracii v Maďarsku?

    V centrále EU zjevně panuje přesvědčení, že masivní ekonomický nátlak přiměje Orbánovu vládu k tomu, aby změnila svou politiku, a pokud ne, pak přiměje Maďary, aby neposlušnou vládu svrhli. Je to velký omyl.

 

 

  • Česká zahraniční politika v ilegalitě?

    V posledních dnech se přece jen cosi hnulo v české zahraniční politice vůči Maďarsku. Předtím se pouze velké české listy předháněly v čemsi, co vypadalo jako mediální dělostřelecká příprava na nikoli nutně jen mediální válku.

  • Glosa na úterý: Situace na justiční frontě

    Bylo by třeba se rozhodnout podle toho, na čí straně je pravda. Nikdy to není tak, že každý jí má tak trochu. Zároveň ovšem platí, že když se rozhodne ve prospěch pana Pospíšila, bude vleklá krize pokračovat. A že by se mohlo rozhodnout ve prospěch pana Rampuly, to si nějak nepřipouští ani opozice.

  • Glosa na středu: Na okraj vládních návrhů na úspory

    Nedá se vyloučit, že návrhy pana ministra financí nemusí být dvakrát účinnou cestou z krize. Je ovšem zcela zjevné, že jejich ohlodávání je pravý opak účinné cesty.

  • Glosa na pátek: Fenomén revolučního studenta

    Vysokoškolští studenti jsou sociálně labilní vrstva, která je velmi bezbranná a dá se taky poměrně snadno zmanipulovat, např. univerzitními papaláši (viz hilsneriáda a boj o insignie). Zdůrazňování „nejsme děti“ je proto na místě, dalo by se to snadno přehlédnout.

  • Nové vyznamenání Událostí

    Jmenuje se Pamětní medaile sapéra Vodičky a historicky prvním laureátem je známý Středoevropan Luboš Palata.