indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.7. - 31.7. 2013

Archiv

Co týden dal 1.7. - 31.7.2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Prezident Zeman je na koni

    Prezident se pokouší posunout na dobu omezenou, ale předem neurčenou náš politický systém od parlamentní demokracie k vládnutí založenému na osobní autoritě. Demokratické strany jsou proti tomu bezbranné.

  • Mírumilovné usmíření Východu a Západu

    Do každoročního rituálu jarních oslav, začínajících 9., případně už 8. květnem, letos organicky zapadá i uctění kulatého 1150. výročí příchodu „slovanských věrozvěstů“ Cyrila a Metoděje na Moravu.

  • ODS a ČSSD v parlamentní krizi

    Když se pokouším se porovnat dnešní podivnou a nedůstojnou situaci na české politické scéně obecně a v Poslanecké sněmovně zvlášť s tím, co jsem v životě nažil, pořád se mi vnucuje analogie s událostmi z doby od podzimu 1968 do léta 1969.

  • Ústavní soud o nadstandardech a poplatcích

    Je hezké, že v rozhodování o sankční pravomoci pojišťoven ÚS dbal na to, aby byla zachována rovnost mezi zdravotní pojišťovnou a zdravotnickými zařízeními. Ještě důležitější mi však připadá uplatnění rovnosti mezi občanem a zdravotnickým zařízením.

 

 

  • Vyhlídky české politiky

    Politická aréna, kde spolu na život a na smrt zápolí vyhraněné ideologické projekty, představuje velmi vhodný terén pro ctižádostivou hlavu státu, disponující velkým a vzhledem k ústavnímu vymezení mlhavým osobním mandátem, získaným v přímé volbě. Aktéři jsou svým nesmiřitelným bojem natolik zaměstnáni, že nemají čas bránit se proti jejím mocenským ambicím.

  • Teď záleží i na ČSSD

    Dohoda na předčasných volbách je jistě významná, ale nedá se prosadit nějakým diktátem. V takové situaci je zapotřebí jakási elementární důvěra a dobrá vůle u všech zúčastněných stran. Tou ale česká politika od vzniku ČR nikdy zrovna neoplývala.

  • Paní Němcová bojuje za parlamentní demokracii

    Paní Němcová vyrazila do boje za parlamentní demokracii. Od předsedkyně PS se to nejen očekává, ale přímo vyžaduje. Paní Němcová je ovšem nejen předsedkyně PS, ale taky místopředsedkyně ODS, a tento dvojí závazek, zdá se, poněkud kalí její mysl.

  • Ministr s lidskou tváří

    Dnes bude designovaný premiér Rusnok jmenovat posledního ministra své vlády a shodou okolností zároveň osobu po premiérovi ve vládě nejdůležitější – šéfa financí.

 

 

  • Dvojrole Bohuslava Sobotky

    Středeční jednání Poslanecké sněmovny o předčasných volbách nebylo nijak napínavé: předem bylo jasné, jak to dopadne, věděli to ti, co předčasné volby prosazovali, i ti, co je odmítali. Přesto byla rozprava pozoruhodná.

  • Právní fanatismus v úzkých

    Včerejší rozhodnutí Nejvyššího soudu o stížnosti exposlanců Šnajdra a Tluchoře je překvapivé a znamená přinejmenším dramatickou komplikaci celé „korupční kauzy“.

  • Sněmovna by neměla vydat Nečase

    Smyslem imunity je zabránit politicky motivovanému trestnímu stíhání zastupitelů. Nejde přitom o to, aby poslanec nebyl vydán tenkrát, když je politická povaha jeho stíhání nade vši pochybnost prokázaná, ale když jsou podložené pochybnosti.

  • Fischer je zástupný problém

    Zdá se, že předseda ČSSD Sobotka hledá cestu, jak Rusnokovu vládu podpořit. Jako „katalyzátor“ může posloužit případ Fischer. Podporu za Fischerovu hlavu.

  • S plným nasazením uvidíme

    K vyjádření Karla Schwarzenberga v Kleine Zeitung. Zeman dělá to, co mu umožňuje situace, a proti němu stojí na jedné straně svalnatá prohlášení jako to Schwarzengergovo, a na druhé neschopnost se na něčem pořádně domluvit.

 

 

  • Upozornění

    Vážení čtenáři, dovoluji si Vás ještě zvlášt upozornit na výzvu Klubu na obranu demokracie k podpoře rozhodnutí Nejvyššího soudu v nynější tzv. korupční aféře. Najdete ho nahoře na improvizovaných internetových stránkách KOD.

  • Velká prázdninová politická krize

    Lidé, kteří jsou dnes pod praporem boje proti korupci ochotni obětovat své právní jistoty, lidé, kteří upřednostňují třídní boj pravice s levicí před společnými zájmy demokratů, i lidé, kteří chtějí opřít českou demokracii o „stojedničku“ nechtě poškozují naši vratkou svobodu.

  • Nejvyšší soud obstál

    Obvinění stojí na tom, že poslanci hlasovali proti svému vědomí s svědomí a proti zájmům všeho lidu, a to za mrzký peníz. Jak se dá zjistit osobní motivace politického rozhodování? Ideální pohnutky jsou u každého hříšného smrtelníka propleteny s těmi více či méně pragmatickými. Mělo by tedy snad být rozhodování každého poslance a šíře každého člověka zpětně kriminalizovatelné?

  • S námi nezabloudíte

    K prohlášení Karla Schwarzenberg: Problém TOP09 je od počátku v tom, že se usiluje všemi silami prosadit vůči svému politickému spojenci tak, aby ho oholila o velkou část preferencí a stala se hegemonem na „pravici“.