indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.10. - 31.10. 2015

Archiv

Co týden dal 1.10 - 31.10.2015

 

 

 

 

 

  • Fraternité, égalité, drony

    Poznámky k simulované politické hysterii Miloše Zemana v OSN

  • Virtuální česká republika

    Virtuální česká republiky stojí na třech “druhoplánových” svátcích: na 28. září (Den české státnosti), 17. listopadu (znovunabytí národní suverenity) a 1. lednu (Vznik České republiky). Dávám tu k dispozici svůj starší článek ze září 2013).

  • Mé vystoupení v ČR Plus na téma vláda a kvóty

    Český rozhlas Plus vysílal včera (v úterý 29. září) diskusi o výzvě osobností spjatých s listopadem 1989 české vládě v souvislosti s rozhodnutím rady ministrů vnitra EU a následným summitem EU v úterý a ve čtvrtek minulý týden. Rozhovor byl pořízen minulý čtvrtek.

  • Na vlnách migrantské krize

    Česká republika, destabilizovaná těžkou vnitropolitickou krizí z let 2012-14, z níž dosud ani náhodou nevybředla, se letos octla rovnýma nohama v krizi globální, navíc takové, jakou Evropa od druhé světové války a následné ruské okupace východoevropských zemí nezažila.

 

 

  • Pomoc migrantům musí být účinná

    Účinná pomoc znamená, že nebudeme pomáhat tak, že tím zároveň samy sebe zničíme. Potom už nebudeme schopni pomoci nikomu: jiným ani sobě. Falešný patos pseudomoralistů je pro kočku, úplně stejně jako hysterie migrantobijců, je to jen rub téže hysterie. Polemika s Tomášem Halíkem.

  • Česká veřejnost a politické strany

    Na okraj dvou průzkumů CVVM: cesta od Havla k Babišovi, nedůvěra k politickým stranám a proměny nepolitické politiky.

  • Nebývalé problémy textologické

    Před časem jsem jako příspěvek do diskuse o prospěšnosti cenzury na vývoj literatury, kterou otevřel Petr Zídek v Babišových Lidových novinách, slíbil přinést článek literárního kritika Jana Lopatky z roku 1967 o tom, jak své texty pod výchovným tlakem zvenčí zušlechťoval Bohumil Hrabal. Zde je.

    Jan Lopatka

 

 

  • Směrš po česku

    Případ VIDKUN: nejde jen o standardní kriminální kauzu. Věc má i politický aspekt jako jeden významný okamžik divokého boje o moc a vliv v policii. A ČSSD, kdysi hlavní hybatel Velké protikorupční revoluce,teď už vůbec nemá situaci pod kontrolou.

  • Rekonstrukce na americké ambasádě

    Tato poznámka se netýká nějakých stavebních prací, ale vykutálené aktivity revolučního občanského sdružení Rekonstrukce státu, která se tentokrát odehraje na výsostném území Spojených států amerických.

  • Kancléřka Merkelová a „my Východoevropané“

    Kancléřka Merkelová se v soukromé diskusi na půdě Evropského parlamentu věnovala i „kolegům z východní Evropy“. Uprchlická krize je prý realita, kterou Evropa nemůže nijak zvrátit.

 

 

 

 

  • Oslava české státnosti v době krize

    Znovu jsme slavili oficiálně nejvýznamnější státní svátek České republiky. Děje se tak již tradičně 28. října, v den výročí vzniku jiného státu, předválečné Československé republiky. Stojíme tak trochu na cizích nohou, což se odráží i v tom, že oslavy mají rok od roku výraznější ráz málo důstojné maškarády.