indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.10. - 31.10. 2011

Archiv

Co týden dal 1.10. - 31.10.2011

 

 

 

 

 

  • Stav občanské nezodpovědnosti

    Mělo by se vzít v úvahu, že čtyři Kalouskovy facky nespadly jen tak z nebe. Bylo by dobré je zařadit, podobně jako se to dělává s vyhnáním sudetských Němců, do řetězce příčin a následků.

  • Glosa na úterý: Další mučedník na obzoru

    V případu Kalouskových facek nastal obrat. „Poškozený“ se přihlásil. Dalo se to čekat, představitelé opozice mu vysvětlili, že je vlastně taky mučedník: představitel dělného lidu, jemuž ubližuje zpupný papaláš.

  • Glosa na čtvrtek: V ODS se uklízí

    Na rozdíl od Topolánka usiluje dnes pan Nečas o jakousi normalizaci ODS (v tom smyslu, jak se u nás slova normalizace používá).

  • Glosa na pátek: Arcibiskup děkuje prezidentu Klausovi

    Pražský arcibiskup Duka poděkoval prezidentu Klausovi za jeho vystoupení na Národní svatováclavské pouti. Znění dopisu schválila jak stálá rada České biskupské konference, tak všichni diecézní biskupové v ČR, dopis má tedy chtě nechtě i jistou politickou váhu.

 

 

  • Co po Evropské unii?

    V případě rozpadu EU zažijeme cosi jako „druhou republiku“, ovšem v evropském měřítku. Levicový establishment bude sice smeten, ale co nastoupí na jeho místo? Považuji za reálné, že bude smeten nejen levi-cový establishment, ale i funkční demokracie.

    Dan Drápal

  • Glosa na úterý: Je Paroubek přeběhlík?

    S Paroubkovým poslaneckým křeslem je teď problém: jeho bývalí spolupracovníci energicky žádají, aby je koukal straně vrátit. Zároveň chtějí, aby rezignoval na funkci místopředsedy rozpočtového výboru Sněmovny. Byl přece zvolen za stranu.

  • Glosa na středu: Kauza Tymošenková

    Postup, kdy se po úspěšných volbách vítězná politická garnitura postará o to, aby poražení političtí oponenti skončili v kriminále, je z hlediska našeho pojetí demokracie nepřípustný.

  • Glosa na čtvrtek: Slovenská vládní krize: pohled zvenčí

    Kdyby premiérka Radičová nespojila hlasování o eurovalu s otázkou důvěry vládě, euroval by neprošel a koalice by mohla fungovat dál. Za cenu naprosté nevěrohodnosti, protože se projevil nesoulad v zásadní otázce.

 

 

  • Co po Evropské unii?

    V případě rozpadu EU zažijeme cosi jako „druhou republiku“, ovšem v evropském měřítku. Levicový establishment bude sice smeten, ale co nastoupí na jeho místo? Považuji za reálné, že bude smeten nejen levi-cový establishment, ale i funkční demokracie.

    Dan Drápal

  • Glosa na pondělí: Hnutí rozežraných

    Srovnání západoevropských a amerických virválů s revolucemi „arabského jara“ je docela na místě. Jasno je v tom, co všechno se má rozmlátit, vzhledem k nedostatku představ o tom, co má být, se nakonec jako vždy samospádem prosadí to nejhorší.

  • Glosa na středu: Prezidentské milosti: podivná aféra

    Na případu s prezidentskou milostí pro bývalou policistku je něco velmi podivného: třeba to, že osoba, která očekává a posléze dostane prezidentskou milost, chodí po světě a každému na potkání vykládá, že za tu milost bylo prezidentovi a jeho okolí zaplaceno.

  • Glosa na čtvrtek: Přímá volba ne, milosti ano

    Co vlastně znamená „milost“? Nejde o nějakou opravu rozhodnutí soudu, jak si kdekdo myslí. „Milost“ znamená, že ke slovu přichází milosrdenství a odpuštění, tedy něco, na co v přísných mezích zákona není místo.

 

 

 

 

  • Budoucí projekt Václava Klause

    ODS na rozdíl od ČSSD emancipaci od bývalého předsedy nezvládla. Topolánek o ni usiloval, nakonec ale svůj boj prohrál. Vzhledem k tomu strana setrvává ve stavu jakési zastydlé puberty.

  • Hlasování o slušnosti

    Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka přišel s nápadem vyhlásit referendum o navrácení církevního majetku. Tento nápad je ještě horší, než jak na první pohled vypadá.

    Dan Drápal

  • Glosa na pondělí: Čínský tygr a růžová evropská čuňátka

    V internetové verzi německého deníku Die Welt vyšlo v sobotu a v neděli několik článků o případné čínské účasti na záchraně EU obecně a eurozóny zvláště.

  • Glosa na čtvrtek: Demokracie se pro nás nehodí

    Obstrukce není žádný pozitivně daný způsob parlamentní politiky. Je možná na základě zásady „co není zakázáno, je povoleno“. Je to něco, jak se říká, „nestandardního“.

  • Glosa na pátek: Jak zabránit obstrukcím?

    Vládní koalice se zoufale snaží zmenšit opozici v Poslanecké sněmovně prostor pro obstrukce. Opozice protestuje a hodlá se obrátit k Ústavnímu soudu.