indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.8. - 30.8. 2015

Archiv

Co týden dal 1.8 - 30.8.2015

 

 

 

 

 

  • Spasitelům je všechno dovoleno

    Čeští intelektuálové z neziskových organizací jsou přesvědčeni, že vzhledem k tomu, že jim jde o svatou věc („Pravda a Láska“), je jim dovoleno úplně všechno. Předvedl to i programový ředitel Transparency International Radim Bureš ve středečním Právu („Soumrak demokracie?“), kde polemizuje s mými názory en bloc.

  • Změní se Česká republika v policejní stát?

    Masová hysterie, která zachvátila českou veřejnost a česká média v souvislosti s imigrační vlnou, začíná nabývat forem, že na člověka jde opravdu strach. Musím říci, že za svůj život jsem žádné podobně spontánní a přitom odpudivé masové hnutí nezažil.

  • Rozvrat české demokratické politiky

    V tomto textu bych rád vypsal, jak vidím vývoj české politiky od listopadového převratu v roce 1989 po dnešek. Rád bych shrnul své názory, vyjádřené v různých komentářích i programových textech, do nějakého celku. Výklad jsem opatřil jakýmsi osobním úvodem, aby bylo zjevné, co mne v životě utvářelo a z čeho dnes vycházím. Text jsem psal pro Svobodné fórum. Jednotlivé jeho části najdete zde (začátek) i dále v obsahu.

  • II. Křivolaké cesty polistopadového režimu

    Po listopadu 1989 se vytvořily základy demokratického politického uspořádání. Vznikly „Staré pořádky“, polistopadový demokratický režim. Považoval jsem ten stát za svůj a byl jsem k němu při vší kritice loajální. Jde mi o to, proč toto uspořádání, skončilo v letech 2012-14 politickým rozvratem.

  • III. Velká protikorupční revoluce

    Popis revoluce: „Pražské jaro“ roku 2012, které nakypřilo terén, a revoluční rok 2013, řada významných politických změn, které přepsaly politické uspořádání České republiky. Byly to vesměs změny k horšímu.

  • IV. Rekonstrukce státu

    Náš stát je bezpochyby třeba rekonstruovat. Představy iniciativ jako Vraťte nám stát nebo Rekonstrukce státu jsou ovšem ujeté. Nejde o morální obrodu nebo o obrodu právního řádu, ale nejprve o obrodu politiky: obnovu funkčních politických stran a funkčních kritickým médií. Začít by měl každý od sebe.

  • Běsnění kolem imigrantů

    Evropa, a tedy i my, kteří k ní už dvacet pět let zase patříme, má problém. Asi největší od zhroucení ruského komunistického impéria. Ještě větším nebezpečím je ovšem davová hysterie, jež dělá ty, co jí propadnou, bezmocnými a neschopnými přiměřeného a rozumného jednání.

 

 

  • Hon na Bakalu

    V nynější „aféře Bakala“ nejde o osobní případ Zdeňka Bakaly: ať už věc dopadne jakkoli, pan Bakala určitě nezemře v bídě a hlady. Jde o to, že se v České republice pod rouškou boje proti zlodějinám a hospodářským nešvarům čím dál tím víc prosazuje politický a mediální monopol.

  • Má prezident Zeman alternativu?

    Václav Klaus o víkendu vystoupil na horu (Sněžka) a při výstupu, jak se sluší a patří, se vyjádřil k několika významným politickým tématům. Mimo jiné i ke svému nástupci v úřadě a jeho případné další kandidatuře na prezidentský úřad.

  • Půjde to bez Boha?

    Dávám tu k dispozici pěkný článek Dana Drápala k problému imigrace a jak to souvisí s vírou. Kdybych to uměl, byl bych něco podobného napsal už dávno. Bohumil Doležal

    Dan Drápal

 

 

  • Součástí naší kultury je povinnost pomáhat trpícím a ohroženým

    Rozhovor pro Parlamentní listy na okraj výzvy KOD k 21. srpnu. Řinčení zbraní, které používá v souvislosti s migrací prezident Miloš Zeman, je populistické gesto, které vychází vstříc jednodušším náturám, povzbuzuje neurčité násilnické sklony, je nezodpovědné a zároveň směšné. Buďme zodpovědnými členy EU.

  • Jací jsme demokraté a spojenci?

    V květnu přišla Evropská komise se záměrem odlehčit trochu členským zemím, které přímo zasahuje nápor uprchlíků. Šlo o povinné kvóty pro země EU. Teď se zrodil kompromisní návrh, s nímž přišla mj. Česká republika: oslovené země se dobrovolně a na základě vlastního výběru rozhodnou, které asylanty přijmou a kolik jich bude.