indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.3. - 31.3. 2013

Archiv

Co týden dal 1.3 - 31.3.2014

 

 

 

 

 

  • Ruská invaze na Ukrajinu: nemístná srovnání

    To, co provedlo a provádí Rusko na Ukrajině, je docela obyčejná, tvrdá, ničím nekrytá anexe území cizího státu. Zatím dobyli Krym, zda to tím skončí, se teprve uvidí.

  • Ukrajinská tragédie a české kapitulantství

    Události na Ukrajině se rozvíjejí podle scénáře, jaký se dal očekávat vzhledem k tomu, že podstatnou roli hraje stát toho typu a s takovými staletými tradicemi, jakým je Putinovo Rusko.

  • Spor o kmotry

    Na naší politické scéně se rozhořel vášnivý spor o kmotry. Spor zuří mezi Bohuslavem Sobotkou, předsedou ČSSD a premiérem české vlády, a Andrejem Babišem, jeho ministrem financí, velkopodnikatelem a největším českým mediálním magnátem v jedné osobě. Jde o to, kdo jich má víc.

  • Třetí vlna sametové revoluce

    Vážení čtenáři, tento článek jsem napsal před dvaceti lety, vyšel 22. listopadu 1994 v Lidových novinách. Uvádím ho tu z alibismu: abych nějak doložil, že tím, o čem píšu v článku Spor o kmotry, jsem se zaobíral už kdysi dávno a moje názory se zase až tak moc nezměnily.

  • Pravda vítězí?

    Vážení čtenáři, když jsem se hrabal ve svých starých textech, abych našel ten o Třetí vlně ekonomické transformace, nalezl jsem tento fejeton, který mi kdysi odmítli otisknout svatouškové z Respektu se zdůvodněním, že v něm není dostatečně zdůrazněna role Mistra Jana z Husi. Dávám ho tedy po devatenácti letech k dispozici aspoň zde. Moc se mi líbí a je pořád aktuální.

 

 

 

 

  • Česko ve stínu Ukrajiny

    Česká republika prošla v posledním zhruba roce a půl velmi důležitými politickými změnami, které nenápadně, ale podstatně přepsaly celé politické uspořádání státu. Byla to ta nejsametovější revoluce, jaká tu kdy byla provedena: spousta lidí si jí ani nevšimla.

  • Nový řád státních byrokratů

    Na ruinách „starých pořádků“, které se za poslední rok podařilo zbourat opravdu důkladně, vykvétá nyní jako příslib těch nových, daleko lepších, nový služební zákon, který od základů promění život nejprve ministerských úředníků a hned vzápětí taky nás všech.

  • Respektování papeže Františka

    Jakési neformální svatořečení papeže Františka provedl minulý čtvrtek v Babišově Mladé frontě Dnes Teodor Marjanovič.

 

 

  • Moje korespondence s Karlem Schwarzenbergem

    Ohledně dopisu Klubu na obranu demokracie pražským představitelům demokratických politických stran.

  • Česká republika v roce 2014

    Následující řádky jsou vlastně jakési teze. Měly by sloužit jako podklad k diskusi o programu Klubu na obranu demokracie, ale snad mohou být nějak zajímavé i pro čtenáře, kteří s Klubem nemají nic společného. Text je dlouhý, dám ho tu k dispozici postupně na pokračování.

  • Česká republika v roce 2014 - pokračování

    První pokračování předchozího textu – dokončení dám k dispozici v pondělí.

  • Ministryně Válková si naběhla na vidle

    Ministryně spravedlnosti poskytla v sobotu velký rozhovor Danielu Kaiserovi pro server Echo24. A zbrusu novému serveru se nechtě postarala o startovní reklamu, jaká by se snad ani nedala zaplatit.

  • Respektování Andreje Babiše

    Šéfredaktor portálu Echo24 o Andreji Babišovi. Zdá se, že míra „respektování“ Andreje Babiše v českých médiích, a to i v těch, které zatím ještě nevlastní, je nezvykle vysoká.