indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.10. - 28.10. 2013

Archiv

Co týden dal 1.10 - 28.10.2013

 

 

 

 

 

  • Zrození oligarchy

    Neproběhla snad u nás velká celospolečenská transformace, započatá v listopadu 1989, nakonec tak, že se teď po leninské spirále vracíme od komunistických nedokonalých monopolních průmyslových velkopodniků k novým, daleko lepším, jaké představuje i pan Babiš?

  • Kardinál Marx, omluvy, fňukání a národní hrdost

    V rámci podivné symbiózy oslav Dne české státnosti a 75. výročí podpisu Mnichovské dohody vystoupil v sobotu ve Staré Boleslavi na bohoslužbě mnichovský kardinál Reinhold Marx.

  • 28. září a mír pro naši dobu

    Nemilovaný svátek 28. září měl letos mimořádnou smůlu, byl zcela zastíněn výročím Mnichovské dohody a soustavnou vlasteneckou kampaní proti polským potravinám.

 

 

  • Předvolební rozjímání

    Nynější volební kampaň je v mnoha ohledech specifická. Projevuje se to i tím, že důvody proč někoho volit mohou být jak ze strany těch, kteří si vybírají, tak i ze strany těch, kteří si přejí být vybráni, formulovány velmi rozmanitě.

  • Podivná volební kampaň

    Předvolební zápas politických stran na veřejných fórech trochu připomíná masopustní maškarádu nebo matějskou pouť. Všichni účastníci jsou zaujati představou, že jde o všechno, je třeba co nejvíc duší získat, a proto jim toho co nejvíc naslibovat. Ve skutečnosti budou volby jen závěrečným akordem, v němž voliči chtě nechtě zpětně požehnají to, co se odehrálo v létě, kdy si užívali dovolených.

  • Rána z milosti

    Cosi jako ránu z milosti zasadil Václav Klaus minulý čtvrtek v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes svému dítku, ODS. Podle jeho názoru nemá teď už jakoukoli naději, aby oslovila voliče, a proto by nikomu nedoporučoval ji volit.

  • Volby a politická naděje

    Vkládat do voleb nějakou velkou naději znamená koledovat si o povolební frustraci a deprese. Českou společnost čeká v příštích nemálo letech terénní běh na dlouhou trať za ztížených podmínek.

 

 

  • Karel Havlíček dnes

    V pátek 18. října se v Muzeu Vysočiny Havlíčkově Brodě, kde právě probíhal Knižní festival, konala prezentace mé knížky o Karlu Havlíčkovi. Dávám tu k dispozici to, co jsem tam řekl.

  • Dvě tváře hejslovanění ing. Mládka

    Stínový ministr ČSSD Jan Mládek (jeden z výrazných příznivců Miloše Zemana v nejvyšším patře strany) zapěl před časem na slovanskou notu. Nyní to ještě upřesnil.

  • Mnichovanství a ostrůvky pozitivní deviace

    Mnichovanství není jen zahraničněpolitická záležitost, ale každé ustupování zlu, zdůvodňované tím, že ten, o něhož se hraje, má taky své mouchy a vlastně si to zavinil sám – přičemž skutečným důvodem je slabost a ústupčivost alibistů, kteří se takhle vymlouvají, před rabiáty.

 

 

  • Reklama

    Vážení čtenáři, dovoluji s Vás upozornit, že v těchto dnech vyšla v Nakladatelství Argo má knížka „Karel Havlíček. Portrét novináře“. Nenechte si ji ujít, Havlíčkovy novinářské články (a o ty tam jde), vypadají velmi často tak, že píše o dnešku.

  • Kudy vede hranice

    Hudebník Vladimír Mišík se rozhodl nepřijmout z rukou Miloše Zemana vysoké státní vyznamenání.

  • Volby do poslanecké sněmovny říjen 2013

    Pokusím se tentokrát průběžně okomentovat průběh voleb do Poslanecké sněmovny. Komentář najdete jako za starých časů dole v rubrice Co týden dal.

  • Metály na Hradě

    Nový establishment bude popis potřebovat, aby vznikl dojem kontinuity a pozvolného, organického vývoje. Problém je, že v podobných fázích přerodu se zejména u nás pravidelně evokuje problém kolaborace, který představu kontinuity jaksi bourá.

  • Zklamání z volebních výsledků bude obrovské

    Nejpravděpodobnější je vznik jakéhosi neformálního souručenství, do něhož budou patřit Haškova ČSSD, komunisté a možná i Babišovo ANO. V každém případě se socialistům takové vládnutí začne brzy zajídat. Tentokrát to budou mít opravdu těžké. Rozhovor pro E15.

  • Rozhodnutí nevolit je legitimní

    Nadcházející volby nemají vůbec tu váhu, kterou jim přikládá frustrovaná a zčásti i zoufalá veřejnost. Změny, které už proběhly, dostanou dodatečně formální demokratickou legitimaci.

  • Volební guláš odporné chuti

    V posledních dnech se v novinách objevily čtyři volební modely, zachycující rozložení sympatií pro hlavní hráče finišujícího politivkého střetnutí: model PPM Factum z 14.10, STEM z 15.10., Medianu z 18. 10. a TNS AISA z 20. 10. Pozoruhodné je, že výsledky jsou v některých ohledech dosti podobné.