indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.9. - 30.9. 2011

Archiv

Co týden dal 1.9. - 30.9.2011

 

 

 

 

 

  • Glosa na pondělí: Zahraničněpolitický guláš

    Zároveň s rozhodováním o přístupové smlouvě Chorvatska k EU měla být parlamentu ČR předloženo rozhodování o výjimce z Listiny základních práv EU. Kardinální otázkou nyní je, zda se bude o obou věcech hlasovat zároveň, nebo o každé zvlášť.

  • Glosa na čtvrtek: Tři příběhy ze života

    Je zjevné, že česká politická kultura prýští z kultury mezilidských vztahů obecně, zejména na regionální úrovni a tam hlavně na silnicích. Na úrovni politické a celostátní, konstatujme s potěšením, zatím zůstává u hulvátství verbálního.

  • Glosa na pátek: Romská lapálie

    Konfliktní situace na severu Čech, vyvolaná tentokrát násilnými akcemi Romů (proboha, ne všech!) vůči příslušníkům „většiny“, se průběžně vyostřuje.

 

 

  • Na demokracii jsme si zatím nezvykli

    Problém české opozice je v tom, že se ocitla v situaci, jakou Česká republika nepamatuje: je v opozici a vláda má v PS solidní většinu. Je to něco, na co sociální demokraté očividně nejsou zvyklí.

 

 

  • Glosa na úterý: Problémy demokracie bez demokratů

    V posledních dnech se hned dvakrát dostává do popředí problém „jak volit“. Poslanecká sněmovna má dnes projednávat vládní návrh novely ústavy, podle něhož by se prezident republiky měl nadále volit přímo. A rada ČT má zítra volit nového ředitele veřejnoprávní televize.

  • Glosa na pondělí: Důchodová reforma a naše revoluce

    Dnešní třicetiletí by měli věřit (a z velké části věří), že za čtyřicet let, až půjdou do důchodu, budou mít k dispozici to, co se kdysi rozhodli ukládat. K tomu je zapotřebí buď velká dávka historického optimismu, nebo velká dávka historické naivity.

  • Glosa na středu: Revoluce se odkládá na neurčito

    Předseda ČMKOS Zavadil racionálně nazřel, že zopakovat tyátr, který jakž takž prošel v okurkové sezóně, by nyní bylo neúčelné a nejspíš i nemožné.

 

 

  • Stav občanské nezodpovědnosti

    Mělo by se vzít v úvahu, že čtyři Kalouskovy facky nespadly jen tak z nebe. Bylo by dobré je zařadit, podobně jako se to dělává s vyhnáním sudetských Němců, do řetězce příčin a následků.

  • Glosa na čtvrtek: Prezident ve staré Boleslavi

    Klausův projev na Svatováclavské pouti se nepochybně dotýkal věcí, které jsou skutečnými problémy. Přitom byl zároveň defenzivní a militantní.

  • Glosa na pátek: Notorieta

    Předseda TOP09 Karel Schwarzenberg řekl včera nebo předevčírem serveru Aktuálně.cz mimo jiné: „Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky.“