indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.5. - 31.5. 2016

Archiv

Co týden dal 1.5 - 31.5.2016

 

 

 

 

 

  • Přetahování o referendum

    Hlavním tématem minulého týdne byly tahanice o návrhu ústavního zákona o referendu. Na jednání probíhající schůze Poslanecké sněmovny se ho pokusily protlačit trosky hnutí Úsvit (jmenujme je pro jednoduchost „Černochova frakce“).

  • Nejsme iniciativa pro pravičáky nebo levičáky, jsme iniciativa pro demokraty

    Rozhovor Bohumila Doležala pro Parlamentní listy o Demokratické iniciativě KOD.

  • Na okraj jednoho mediálního lynče

    Krátký, asi pětiminutový pořad, který minulý týden věnovali Miroslavu Kalouskovi, byl vrcholným projevem tohoto typu žurnalistiky. Miroslav Kalousek, jako ostatně každý politik, udělal jistě řadu kritizovatelných kroků. Shrnout jeho politický portrét do tak koncentrovaně nenávistné podoby je však skutečně umění: byla to skoro volební antipropaganda – a to zrovna teď žádné volby nejsou. Člověk se neubrání tomu, aby pátral po motivaci.

  • Jak proměnit Českou republiku?

    Profesor Tomáš Halík se v posledních dnech hned dvakrát zásadně vyjádřil k politickému vývoji v naší zemi, zejména v souvislosti s tím, co se odehrávalo během návštěvy čínského prezidenta v Praze. Zároveň se pokusil zformulovat, co z toho plyne pro naši budoucnost: tedy na co by se měli zodpovědní lidé u nás v příštích měsících a letech soustředit.

 

 

  • Blackbox

    Na okraj nejnovější policejní „sebeočisty“ v Praze: máme dnes nefunkční exekutivu, uvnitř níž se usalašil Vetřelec, nefunkční parlament, který z téhož důvodu nebude schopný uspokojivě plnit kontrolní funkce vůči vznikajícímu nebezpečnému mocenskému „jevu“, a nefunkční média, v nichž má mohutné slovo Andrej Babiš a „bakalovské“ virtuální ministerstvo Pravdy a Lásky, obojí v této věci v tichém spojenectví.

  • Slavíme osvobození? Správně. Následně bychom měli držet i Den národní hanby.

    Dnešní den (9. květen) je slavnostní. Není to sice už státní svátek, ale pořád je na co vzpomínat a co oslavovat. Připomněl to včera i prezident Zeman. Je ovšem třeba pamatovat i na to, že po kapitulaci nacistického Německa následovala další kapitulace: kapitulace české společnosti, která bez velkého odporu rezignovala v podstatě na vše, čeho předtím ve svém mnohastaletém vývoji dosáhla.

  • Svoboda médií v České televizi

    Minulé úterý večer odvysílala Česká televize pořad 90´ČT24, jehož hlavním tématem bylo „Média a svoboda“. představoval zatím nejsystematičtější prezentací tzv. nechumelismu a mediální kolaborace s babišovskými Novými pořádky.

 

 

  • Zestátnit ČT? Naopak! Zničit!

    V Babišových Lidových novinách lobbuje Hana Marvanová za „svobodu médiím“. Její návrh míří proti svobodě veřejnoprávních médií podobně jako ten Zemanův, i když v obráceném gardu.

  • Pohřbívání sudetoněmeckého problému

    Návštěva ministra Hermana na Sudetoněmeckých dnech v Norimberku vyvolala standardní otevřený odpor jen u komunistů, prezidenta Zemana a spřáteleného ruského koutku Práva. To by mělo být jednoznačné svědectví, že problém je passé. Jenže není.

  • Dočkáme se Stork Nest Papers?

    Auditorové Ministerstva financí dokončili prověrku dotace pro Čapí hnízdo. A konstatovali, že sice existují indicie, podle nichž firma patřila pod Agrofert, takže pokud se Evropská komise rozhodne věc zkoumat a zjistí, že ke spojení došlo, Agrofert bude musit dotaci vrátit. Oni ovšem vrácení nenavrhují, protože propojení Agrofertu a firmy v době udělení a čerpání dotace nemohou potvrdit ani vyvrátit.

 

 

  • Osobnosti organizují volbu spasitele

    Pod „Kroměřížskou výzvu“, vydanou o minulém víkendu, se podepsala řada známých veřejně činných lidí. Osobnosti veřejného života vyzývají všechny odpovědné lidi ke společné akci při volbě příštího prezidenta.

  • Jan Lopatka – Konference 8. – 9. června 2016

    8. a 9. června se ve Šporkově paláci v Hybernské ulici v Praze koná konference o osobnosti a díle mého přítele a spolupracovníka z časopisu Tvář, literárního kritika Jana Lopatky. Časopis Tvář měl zásadní význam pro mou životní a politickou orientaci i pro duchovní i politický vývoj v české společnosti od šedesátých let minulého století. Této věci se bude týkat můj diskusní příspěvek na konferenci. Bližší informace o konferenci najdete zde.

  • Protikuřácký zákon: další kolo koaličního boxu

    Postup TOP09 při hlasování o „protikuřáckém zákoně“ byl sice účelový, ale zároveň legitimní a nikdo se mu nemůže divit. TOP09 Sobotkovu vládu vždycky podpořila ve významných záležitostech s mezinárodně politickým dopadem. Těžko ale někdo může od opoziční strany očekávat, že bude krýt panu Sobotkovi záda v jeho každodenním kočkování s Andrejem Babišem.

  • Svoboda veřejnoprávních médií je politický úkol

    Základním a neodmyslitelným předpokladem zajištění a upevnění svobodného prostoru pro výměnu názorů ve veřejnoprávních médiích (a nejen tam) je rozsáhlá a důkladná rekonstrukce poničené demokratické politiky v České republice. Polemika s Jiřím Leschtinou.