indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.12. - 31.12. 2015

Archiv

Co týden dal 1.12 - 31.12.2015

 

 

 

 

 

  • Sněm TOP09 a Kalouskova výzva

    Miroslav Kalousek hodlá „nalézt průnik se všemi demokratickými stranami pro obranu svobodného demokratického prostředí, tedy i s demokratickou levicí“. ČSSD se cuká. Demokratické strany si navzájem nemají co vyčítat, bouraly demokracii zavile, společně a nerozdílně. Měly by si to navzájem připustit a navzájem si odpustit. Před sebou navzájem, ne před Babišem a Zemanem.

 

 

  • Migrační krize a naše společenství

    Nikde není dáno, že když jsou dvě stanoviska (v tomto případě „antiislamistické“ a „sluníčkářské“) v zásadním rozporu, nemohou být oba zároveň a srovnatelně nesmyslná. V rozčilené společnosti zmítané kolektivními vášněmi a radikální ideologií je málo prostoru pro umírněnost, rozvahu a především realistické uvažování. Je třeba hledat třetí cestu.

  • Migrační krize a naše společenství (pokračování)

    Uprostřed vážné krize stojí proti sobě dva „tábory“: na jedné straně poměrně dobře organizované neformální společenství obratných a zkušených politických šíbrů, jimž nejde o nic jiného, než zjednodušit si vládnutí a politickou manipulaci, a na druhé nepříliš početné hejno rozvášněných postpubertálních intelektuálů, mávajících červenými kartičkami. A mezi nimi bezprizorná společnost.

 

 

  • Moje vystoupení v ČT24 k V. Havlovi

    18. prosince mne pozvali do pořadu ČT24 o Václavu Havlovi u příležitosti výročí jeho úmrtí. Zde najdete další informace a link na záznam.

  • Ani fašistoidi, ani sluníčkáři: hledejme třetí cestu

    Na české politické scéně krystalizují dva protichůdné názory: na jedné straně lidé, kteří by rádi tichou nebo hlasitou cestou podstatně omezili demokracii a změnili dosavadní mezinárodně politické zakotvení České republiky. Na druhé straně lidé, kteří uprchlickou vlnu bagatelizují a vidí jen nutnost pomoci potřebným a trpícím.. Nezamýšlenou, ale faktickou spoluprací těchto dvou táborů se velmi brzy můžeme stát potřebnými a trpícími my všichni, jenže pak už nebude nikdo, kdo by mám pomohl. Rozhovor pro Parlamentní listy.

 

 

  • Odpověď na polemiku Josefa Poláčka ze Svobodného fóra

    Vůbec nepopírám význam morálky, lidských práv atp., jen upozorňuji na to, že jsou to lidské a nedokonalé výtvory, a proto musí být zakotveny v něčem hlubším, to jest - podle mne – v osobní víře toho, kdo je vyznává a prosazuje, a proto za ně taky ručí.

  • Politický odkaz Václava Havla

    Václav Havel byl nepochybně jeden z nejvýznamnějších českých politiků poslední doby. Ovlivnil českou politiku v dobrém i ve zlém. Byl taky bezesporu lepší než oba jeho následovníci ve funkci. Nemůže však být lékem na náš problém: je součástí našeho problému.

 

 

  • Místo PF 2016: vzpomínka na jednu oslavu

    K závěru prosince patří u nás v poslední době nejen vánoce a Silvestr, ale i slavnostní a pietní vzpomínky na Václava Havla. Chtěl bych přispět i tentokrát poměrně netradičně. V dnešní den se to snad snese. Příležitost mi dává stará fotografie, součást mého skrovného archivu.

  • Moje zpráva o Havlovi a „Tváři“

    Moje zpráva se týká časopisu Tvář, který vycházel v letech 1964-65 a pak 1968-9. Byl to první poúnorový pokus o veřejnou platformu nezávislou na tehdejší oficiální (bolševické) ideologii. Komunisté ho dvakrát zakázali. Bezprostřední podnět k jejímu napsání mi dalo to, co o Tváři napsal ve své havlovské monografii Michael Žantovský.