indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.10. - 31.10. 2018

Archiv

Co týden dal 1.10. - 31.10.2018

 

 

 

 

 

  • Volby: Babišův blitzkrieg v nesnázích

    V jedné důležité věci byl ovšem Andrej Babiš v těchto komunálních volbách úspěšný. Na vyšší a střední úrovni komunální politiky se definitivně zabydlil: Vznikají koalice typu „každý s každým“ a česká komunální politika začíná připomínat Orwellův hostinec, kde stolují farmáři s čuňaty a nakonec se ani nepozná, kdo je farmář a kdo čuně.

  • TGM coby modla Nových pořádků?

    To, co dnes a denně potřebujeme, není kýčovitý obraz národního idolu, který by byl předmětem pseudonáboženského kultu. Zvlášť odporné to je dnes, kdy má Masaryk sloužit jako falešná modla, zlaté tele, které by mělo zastínit odpudivost babišovsko-zemanovských Nových pořádků. Aby nás mohl kloudně oslovit, musíme být schopni věcného, a tedy tam, kde je to třeba, i kritického přístupu. Rozhovor pro Revui Forum.

  • Úvodní slovo předsedy KOD Bohumila Doležala

    na diskusním večeru Klubu na obranu demokracie Co můžeme udělat pro polistopadovou demokracii“ 3. října 2018 ve Velkém sále Novoměstské radnice v Praze.

  • Ohrožení české demokracie je na stupni 11. Z deseti!

    Jsme o pořádný krok dál směrem k propasti. Že si řada lidí současnou situaci i tak pochvaluje, je vlastně normální. Nenormální je, že ti, kteří si ji nepochvalují, nejsou vůbec vidět a slyšet. Demonstrace nestačí. I na facebooku či twitteru se dá podle něj dělat legálně samizdat. Rozhovor pro server reflex.cz

 

 

  • Bohumil Doležal se neidentifikuje s oslavami výročí vzniku Československa a píše proč

    Ve Foru 24 se na mne obrátili v rámci ankety ohledně probíhajících oslav stého výročí ČSR. Zde je otázka a má odpověď.

  • Oslavy 28. října v ponurém osvětlení

    Dnešní chmurný stav naší země má teď být na den zakryt slavnostní dekorací, historickými prapory, fanfárami, dutými frázemi a kanonádou. Pokusím se říci, co si mimo jiné z toho období našich dějin, které dnes oslavujeme, vyvozuji pro dnešek.

  • Spor v ČSSD: Hamáček to zařídí?

    V sobotu vyslovil Ústřední výkonný výbor ČSSD drtivou většinou důvěru předsedovi strany Janu Hamáčkovi. Vedení strany reagovalo na neklid, který v ČSSD existuje už delší dobu a vyvrcholil po senátních a komunálních volbách. Bylo by velmi dobře, kdyby se tento konflikt v ČSSD zcela otevřeně a bez tutlání vyřešil.

 

 

  • O AUTOROVI

     

  • Rozvrat české demokratické politiky

    V tomto textu bych rád vypsal, jak vidím vývoj české politiky od listopadového převratu v roce 1989 po dnešek. Rád bych shrnul své názory, vyjádřené v různých komentářích i programových textech, do nějakého celku. Výklad jsem opatřil jakýmsi osobním úvodem, aby bylo zjevné, co mne v životě utvářelo a z čeho dnes vycházím. Text jsem psal pro Svobodné fórum. Jednotlivé jeho části najdete zde (začátek) i dále v obsahu.

  • II. Křivolaké cesty polistopadového režimu

    Po listopadu 1989 se vytvořily základy demokratického politického uspořádání. Vznikly „Staré pořádky“, polistopadový demokratický režim. Považoval jsem ten stát za svůj a byl jsem k němu při vší kritice loajální. Jde mi o to, proč toto uspořádání, skončilo v letech 2012-14 politickým rozvratem.

  • III. Velká protikorupční revoluce

    Popis revoluce: „Pražské jaro“ roku 2012, které nakypřilo terén, a revoluční rok 2013, řada významných politických změn, které přepsaly politické uspořádání České republiky. Byly to vesměs změny k horšímu.

  • IV. Rekonstrukce státu

    Náš stát je bezpochyby třeba rekonstruovat. Představy iniciativ jako Vraťte nám stát nebo Rekonstrukce státu jsou ovšem ujeté. Nejde o morální obrodu nebo o obrodu právního řádu, ale nejprve o obrodu politiky: obnovu funkčních politických stran a funkčních kritickým médií. Začít by měl každý od sebe.