indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.5. - 31.5. 2015

Archiv

Co týden dal 1.5 - 31.5.2015

 

 

 

 

 

  • Držet a zachránit! Ale co?

    Podle Ivana Fišery jde dnes už jen o to, držet noviny „aspoň na trochu slušné úrovni“, zachránit „ještě něco“, a poskytovat veřejnou službu „přes to přese všechno“. Je ovšem otázka, zda to, co přese všechno ještě zbývá, stojí ještě vůbec za to, aby se zachraňovalo a drželo.

  • Ak si niekto myslí, že v Česku je lepšie ako na Slovensku, je to tragický omyl

    V posledných rokoch došlo k deštrukcii ponovembrového režimu a k vzniku režimu, v ktorom je demokracia z podstatnej časti nahradená autokraciou a oligarchiou, hovorí literárny kritik, politológ a publicista Bohumil Doležal. Rozhovor pro slovenský server DenníkN

 

 

  • Podivný svět Bohuslava Sobotky

    Uprostřed hektických oslav sedmdesátého výročí – čeho vlastně, konce druhé světové války, osvobození, vítězství? – si udělal český premiér čas na to, aby napsal k tématu do deníku Právo zásadní článek (Poučení pro dnešní složitý svět, 12. května t.r.).

  • Co jsme to vlastně oslavovali?

    Státní svátky poskytují vždy chtě nechtě jakési pojetí vlastních dějin. Nebo si z nich člověk, jako je tomu u nás, může aspoň to podstatné vybrat. Je zjevné, že 8., resp. 9. květen se do naší řady svátků moc nehodí.

 

 

  • Případ Nagyová: bulvarizace justice

    Díky benevolentnímu souhlasu soudkyně (jistě, je to v její pravomoci) daly nyní „orgány činné v trestním řízení“ k dispozici odposlechy obžalované Jany Nagyové.

  • Vyhnání a osvobození

    Vyhnání (sudetských Němců) je nedílnou součástí (našeho) osvobození. Osvobodili jsme se od našich někdejších německých spoluobčanů. Zároveň jsme je osvobodili od jejich domova, veškerého majetku a často i od řady dalších věcí. Zbývá jen otázka, k čemu jsme se osvobodili, tj. jak jsme si pomohli.

 

 

  • Soudní moc zatím kupodivu obstála

    Rozhovor pro pořad „24 hodin ve světě“ slovenské zpravodajské televize TA3.

  • Kvóty pro uprchlíky

    Naši spojenci a partneři v EU (zvláště někteří) mají problém. Pokud si s masovou imigrací účinně neporadí, a pokud jim nepomohou ti, kteří bezprostředně ohroženi nejsou, rozvrátí je to. Pak budou ohroženi i ti, kterých se invaze uprchlíků bezprostředně nedotýká.