indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.9. - 30.9. 2016

Archiv

Co týden dal 1.9 - 30.9.2016

 

 

 

 

 

  • Andrej Babiš a Lety

    V pátek 2. září večer mne pozvali do pořadu ČT24 Události, komentáře. Tématem byly výroky Andreje Babiše o romském táboře v Letech za druhé světové války a jejich dopad na českou politickou scénu. Bližší informace a link viz dále.

 

 

  • Povede se prosadit Lex Babiš“?

    Přijetí novely Zákona o střetu zájmů má i v jejím nynějším znění smysl a demokratické strany by se na něm měly sjednotit: byl by to výraz jejich dobré vůle napravit společně škody, které předtím společně způsobily, a nepřímo jakéhosi tichého účinného pokání, které má místo i v politice.

  • Andrej Babiš se omlouvá

    I já si myslím, že to, co pan Babiš řekl, bylo nehorázné a lidsky bezohledné. I já si myslím, že by pan Babiš měl odstoupit. Myslím si jenom, že pan Babiš by měl odstoupit proto, že vytvořil obludný multifunkční útvar, spojující ekonomickou, politickou a mediální moc, něco, co do demokratického prostředí nepatří.

  • Petr Honzejk o „antibabišismu“: bída simulované objektivity

    Pan Honzejk píše, že sociální demokraté a lidovci se měli snažit s vlastnictvím médií něco udělat už dřív. To není přesné: ty dvě demokratické strany neměly do koalice s Babišovým „multifunkčním“ útvarem vůbec vstupovat. Když teď zatím napůl a nejasně cítí, jaká to byla chyba, je třeba je v tom posilovat.

  • Peroutka, Zeman, dnešek

    V případě Peroutka nejde ani o svržení falešného idolu, ani o obhájení národního paládia, ale o věcné posouzení vážného problému, který se netýká jen Ferdinanda Peroutky, netýká se jen období druhé republiky, ale stejně např. i období let 1945-8, a svými důsledky i způsobem, jak to vnímáme a hodnotíme, zasahuje i do dneška.

  • Andrej Babiš a Lety

    V pátek 2. září večer mne pozvali do pořadu ČT24 Události, komentáře. Tématem byly výroky Andreje Babiše o romském táboře v Letech za druhé světové války a jejich dopad na českou politickou scénu. Bližší informace a link viz dále.

 

 

  • Malá dobrá zpráva: Babiš dostal na frak

    K novele Zákona o střetu zájmů: Oddělená politická, ekonomická a mediální moc, podnikání, politika a nezávislé informace jsou základní parametry společenského demokratického prostředí, které mají přednost např. i před svobodou vlastnit a podnikat. Pokud nebudou dodržovány, zrodí se zrůdný svět, v němž stejně žádná svoboda vlastnit a podnikat existovat nebude.

  • Úskalí a záludy Nových pořádků

    Městský soud v Praze ve čtvrtek vynesl rozsudek nad bývalými vedoucími činiteli pražského magistrátu. Proces i rozsudek jsou samozřejmě politicky citlivá záležitost a budou taky v tomto kontextu posuzovány.

 

 

  • Laubeho rezignace: téma pro kremlology

    Informace o ní je velmi kusá. Jistě, dá se to vysvětlit ohledem k nemocnému člověku. Zároveň platí, že informační vakuum v krajně citlivé záležitosti nabuzuje nejrůznější spekulace.

  • Boj o policii: „Firma“ versus demokracie

    Na jedné straně je uskupení Andreje Babiše (pro jednoduchost je dále nazývám „Firma“), usilující o dejme tomu hegemonii na české politické a mocenské scéně. Proti nim stojí česká polistopadová demokracie, otřesená a poškozená v revolučním běsnění let 2012 – 14. Je s podivem, že se zatím jakž takž drží pohromadě.

  • Co nám může provést Andrej Babiš

    Polemika s Petrem Honzejkem: Od Babišova Česka nás prý dělí přesně jedny volby. Formálně vzato, dělí nás od něj regionální a senátní volby, volby do Poslanecké sněmovny a prezidentská volba. Zároveň je ovšem třeba přiznat, že v Babišově Česku už do značné míry žijeme, jen si toho někteří z nás dokud nevšimli.

  • Co psal Erik Tabery o soudci Novosadovi

    16. září (shodou okolností tentýž den, co se provalil „případ s naruby obrácenou esemeskou“) se v Respektu.cz Erik Tabery vrátil k rozsudku Městského soudu v Praze ve věci Peroutka. Rozsudek považuje za brilantní. Nesdílím jeho nadšení.

 

 

  • Proč slavím Den české státnosti

    Česká republika se plíživě, ale nezadržitelně sune od demokracie k autokracii, oligarchii a buranokracii. Právě v této situaci mám zapotřebí znovu definovat virtuální demokratickou Českou republiku, již chci ze všech sil hájit a prosím o to ostatní.

  • Rozhovor ke Dni české státnosti

    Ke státnímu svátku ČR mne požádali v Českém rozhlase Plus o rozhovor pro pořad Interview Plus. Byl odvysílán 28. září. Odkaz na záznam viz dále.

  • Když Zeman dělá ostudu…

    Prezident Zeman funguje jako politický clown, který dává našim Novým pořádkům jakýsi zemitě folklorní ráz. Zafungoval jako dveřník, který kdysi svým vítězstvím v prezidentské volbě otevřel vrata Andreji Babišovi a jeho „Firmě“.

  • Co můžeme udělat pro záchranu české demokracie

    Tento text vznikl jako podklad pro diskusi na setkání členů a sympatizantů Klubu na obranu demokracie. Dávám ho zde k dispozici čtenářům Událostí.