indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.5. - 31.5. 2017

Archiv

Co týden dal 1.5 - 31.5.2017

 

 

 

 

 

  • Kulatý stůl v nedělních Názorech a argumentech

    Tuto neděli jsem se zúčastnil diskuse u podvečerního Kulatého stolu v Českém rozhlase Plus. Spolu se mnou diskutovali Petr Honzejk, Alexandr Mitrofanov a politolog Petr Just. Tématem byla pochopitelně současná vládní a ústavní krize. Odkaz na záznam pořadu najdete dále.

  • Moje účast v pořadu Pro a proti

    V pátek 5. května mne pozvali do diskusního programu Pro a proti, který vysílá Český rozhlas Plus. Šlo o Sobotkovu ohlášenou demisi a vše, co pak následovalo. Bližší informace a link na diskusi viz dále.

  • Bourání demokracie a bourání právního státu jdou ruku v ruce

    v posledních čtyřech letech u nás probíhá spontánní demontáž politické demokracie a destrukce právního státu. Zbytky tzv. Starých pořádků (jak říká Andrej Babiš; já říkám polistopadový demokratický režim) se zoufale brání „Novým pořádkům.“ Demokracie a právní stát jsou v defenzívě. Nevyhrávají. Defenzíva znamená vždy regres.

  • Rozhovor pro ČRo

    V pondělí 1. května jsem poskytl krátký rozhovor ČRo Plus v souvislosti s posledním vývojem v kauze Rath. Viz dále.

 

 

  • Aby ta naděje nebyla šálivá

    Ke středeční schůzi PS a následným demonstracím: v tvrdém konfliktu mezi parlamentní demokracií a právním státem na jedné, a oligarchií, autokracií a buranokracií na straně druhé se rodí prokurátorský a policejní stát. Demokracie je v defenzívě. Je třeba se bránit.

  • Dopis vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové

    V hysterické atmosféře „boje proti korupci“ se stává chtě nechtě i obvinění nebo jen pouhé zahájení vyšetřování zároveň politickým instrumentem, nechutně využívaným v politickém zápase. Kriminalizace politických rozhodnutí je dnes už na denním pořádku. Je mi líto, ale na tomto neblahém vývoji máte i Vy a Vaši profesní kolegové svůj podíl. Moje odpověď na dopis Vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

  • Zodpovědné rozhodnutí v zájmu slušné politické kultury? Ani náhodou!

    Pan Sobotka tentokrát neobětoval sám sebe (jako v případě demise), ale paní Valachovou, a obětoval ji pro nic za nic. Přistoupil na techniku politických handlů model „Anička za Frantu“, čímž dává najevo, že se od pana Babiše liší jen menší důrazností a menší úspěšností. Nemá ani odvahu zastat se vlastních lidí.

  • Nesnesitelnost současné situace

    Podstatou dnešní nesnesitelné situace nejsou ani problémy pana Babiše s podnikáním, ani to, zda úkoluje či úkoloval novináře svých listů. Podstatou je konflikt mezi polistopadovou parlamentní demokracií a právním státem na jedné a „Novými pořádky“, autokracií a oligarchií na druhé straně.

 

 

  • Selhání českých europoslanců

    Evropský parlament bude za čtrnáct dní projednávat mimo jiné i bod „Prohlášení (evropské) komise – riziko politického zneužití médií v České republice“. Stalo se tak z iniciativy nejsilnější frakce Evropského parlamentu, Evropské lidové strany. Čeští europoslanci, pokud se k věci vůbec vyjadřovali, byli i iniciativě EPP zdrženliví až odmítaví. Prý si dokážeme pomoci sami.

  • Babišovy noviny se probudily z letargie

    Nepředstírám, že je tu něco jako „ideový program babišismu“. Lidé, o nichž jsem tu mluvil, spolupracují vlastně bezděky. Chci jen předvést, jak z ničeho, prakticky z bláta, vzniká spontánně a do značné míry nevědomky něco jako ideologie rodících se Nových pořádků.

 

 

  • Konec vládní krize? Diskuse v ČT24

    24. května jsem se zúčastnil asi 20 minutové diskuse na téma „Konec vládní krize?“. Bližší údaje viz dále.

  • Dokážeme to sami?

    Stále jsme ještě součástí sjednocené Evropy. Je sice nyní v krizi a má spoustu slabin. Přesto je pořád výrazně silnější, a demokratičtější než my. Může nám pomoci, měla by nám pomoci a nabízí to. Strkat v takové situaci hlavu do písku je neprozíravé, kapitulantské a hloupé.

  • Krize ani náhodou neskončila

    Teď zavládlo uklidnění: sláva, krize je zažehnána! Budeme mít klid k tvořivé práci, jak říkával v r. 1969 dr. Husák. Lidé, které to uspokojuje, jsou jako někdo, kdo si pomohl od břichabolu tím, že všechno pustil do kalhot. Ulevilo se mu, ale jednak je to ostuda a jednak úleva je velmi dočasná.

  • Diskuse v pořadu Názory a argumenty

    V neděli 21. května v 18.10 jsem se zúčastnil diskuse u kulatého stolu v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Bližší viz dále.