indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.4. - 30.4. 2016

Archiv

Co týden dal 1.4 - 30.4.2016

 

 

 

 

 

  • Panama Papers – další globální práskačská vlna

    Je mi líto, celá tato akce je jen další a mimořádně vypečenou epizodou v sérii globálních společensko-tektonických pohrom, tzv. wikileakismu-snowdenismu (do něhož nepochybně svým skromným způsobem zapadá i naše česká „Velká Protikorupční Revoluce“).

  • Poučení z návštěvy čínského prezidenta

    Pompézní návštěva čínského prezidenta už odezněla, je tedy čas na malou bilanci. Jistě, dalo by se říci, že šlo o ceremoniální záležitost. Zároveň nám sám život poskytl bezděčně a zprostředkovaně významnou informaci: „Nové pořádky“, jak tomu, co propuklo před třemi lety, výstižně říká jeden z protagonistů, Andrej Babiš, nám zase o fous povyrostly a dostaly hrozivější podobu.

  • Čínský vůdce v Česku: hlavní roli hraje byznys

    Tak zní titulek z dnešních Babišových Lidových novin. Je zcela na místě. Totiž byznys, jehož cílem v pompézní kulise dnešních dní je plíživý výprodej České republiky do rukou rudého čínského obra.

 

 

  • Xenofobie a nacionalismus jsou důsledky bezradné evropské politiky

    Evropský parlament v úterý přesvědčivou většinou schválil zprávu, která mj. podporuje poslední návrh Evropské komise ohledně trvalých kvót pro migranty.

  • Prezident proměňuje stát i policii

    Vláda České republiky rezignovaně přihlíží tomu, jak se země, kterou by měla spravovat, potichu mění v policejní stát, jehož otěže jsou v rukou přímo voleného prezidenta. Jen tu a tam se polovičatě a dodatečně pokouší napravovat nejkřiklavější výstřelky. Je to defétistická, sebevražedná politika, na kterou nakonec doplatí.

  • Panama Papers: obří akce, ještě větší pochybnosti

    Je iluze si myslit, že ušlechtilých záměrů lze dosáhnout pochybnými prostředky. Pochybné prostředky se vždycky obtisknou i do záměru a činí akci od samého počátku nedůvěryhodnou.

 

 

  • Pozor! Druhá vlna Panama Papers!

    Je třeba si velmi ohlídat, aby „investigativní novináři“ náhodou neposkytovali cennou politickou munici státní správě, nad jejíž neutralitou v souvislosti s podnikáním se vzhledem k politickým okolnostem vznáší otazník.

  • Případ Böhmermann a naše svoboda

    Čelná politička demokratického evropského státu ustoupila nátlaku autoritářského tureckého politika, kterého momentálně k něčemu potřebuje, a z vlastního politického rozhodnutí zasáhla proti svobodě projevu ve své zemi. Přitom politika, která v ochraně unijních hranic spoléhá v první řadě nikoli na Unii, ale na Turecko, je riskantní a problematická. Je to hanebné jednání.

  • Případ Böhmermann: kancléřka Merkelová se chová kapitulantsky

    V případu nejde v něm o to, že Böhmermann hrubě urážel tureckého prezidenta, a už vůbec ne o projev xenofobie či snad dokonce antiislamismu. Jde o to svobodu projevu: pokud budeme ve snaze pomáhat bližním bezděky demontovat svou svobodu a demokracii, směřujeme k tomu, abychom brzy už vůbec nikomu pomoci nedokázali.

 

 

  • Jak proměnit Českou republiku?

    Profesor Tomáš Halík se v posledních dnech hned dvakrát zásadně vyjádřil k politickému vývoji v naší zemi, zejména v souvislosti s tím, co se odehrávalo během návštěvy čínského prezidenta v Praze. Zároveň se pokusil zformulovat, co z toho plyne pro naši budoucnost: tedy na co by se měli zodpovědní lidé u nás v příštích měsících a letech soustředit.

  • Modlitba za Bohuslava Sobotku a spol.

    Případ Altner a dluh ČSSD: ČSSD nese velký díl odpovědnosti na rozvratu české demokracie. Vůbec není schopná si to přiznat. Přesto se v duchu modlím: Pane Bože, prosím Tě, ušetři aspoň pro tentokrát a aspoň trochu ty patláky od nejhoršího.

  • Čitelný Petr Robejšek

    Sobotnímu Právu poskytl rozhovor politolog Petr Robejšek. Politolog Petr Robejšek vystupuje ve všech českých novinách jako reprezentant jednoho myšlenkového proudu, totiž toho „pravicového“ nebo chcete-li „konzervativního“.

  • Tak pravil Soukenka

    V Babišových Lidových novinách se zcela adekvátně tomu médiu vyjádřil k Andreji Babišovi obecně a k případu Čapí hnízdo zvlášť ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.