indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.11. - 30.11. 2015

Archiv

Co týden dal 1.11 - 30.11.2015

 

 

 

 

 

  • Michael Kocáb a uprchlická krize

    Michael Kocáb chce „formulovat jakési desatero evropských demokratických hodnot, na jejichž dodržování jednoznačně trváme, a vymezit okruh práv a povinností azylantů“. Jak se na tom my všichni shodneme? A vůbec, kdo je to my všichni? Takovéhle „samozřejmé požadavky“ se od psacího stolu publicisty snadno dávají, a už tím je dáno, že nemají vůbec žádný smysl.

  • Ploty v Evropě

    Obliba plotů v Evropě (rozuměj těch na hranicích) se šíří. V poslední době se ovšem sluší zdůrazňovat, že ve skutečnosti o žádné ploty nejde. Místo toho se říká „stavební opatření“ (Rakousko) či „zábrany“ (Slovensko).

 

 

  • Z čeho bič neupleteš

    Pražská koalice se definitivně rozpadla. Vypověděli ji sociální demokraté s odkazem na to, že Trojkoalice nedrží při hlasování dohody. Tím se jen potvrdilo, že v Praze existuje něco, co by se dalo nazvat „Staronové pořádky“.

 

 

  • Na Bílé hoře jsme prohráli

    Pavel Šafr dal před pár dny na Svobodném fóru k dispozici svůj poměrně rozsáhlý esej „Na Bílé hoře jsme neprohráli“. Mám k němu výhrady, které považuji za tak zásadní, že je nemohou přehlušit ani dramatické události, které dnes v celé Evropě zažíváme.