indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.6. - 30.6. 2017

Archiv

Co týden dal 1.6 - 30.6.2017

 

 

 

 

 

  • Rozmýšlení nad jedním průzkumem CVVM

    Respondenti CVVM vyslovili v květnu drtivou nedůvěru nejen prezidentovi (což není až tak neobvyklé), ale i současné podobě vlády a parlamentu, tedy základních institucí, na nichž stojí parlamentní demokracie.

  • Pravda, Láska a Andrej Babiš

    V těle křehké a nedokonalé české polistopadové demokracie se rozvalil vetřelec, kterému současné české demokratické strany zatím nejsou schopny vzdorovat. Je to podobné, jako když se v hnízdě pěniček vylíhne mladá kukačka. Příspěvek ke zkoumání rodícího se praktického babišismu.

 

 

  • Zdravotní stav prezidenta je problém, ale ne ten hlavní

    Zdravotní problémy prezidenta Zemana jsou jistě problém, ale ani náhodou ne ten hlavní. Pokouší se o vysvobození České republiky z přílišné závislosti na demokratickém Západu, o blažený stav beztíže (z nedorozumění se tomu říká „suverenita“). „Suverenita“ trvá, stejně jako nasimulovaná beztíže v letadle, poměrně krátkou dobu. Pak následuje obyčejně pád na tvrdé a nevábné smetiště.

  • Ukončení spolupráce s Neviditelným psem

    Článek Ondřeje Neffa „Plot z panáků“, zveřejněný v Lidových novinách obmyšleného Andreje Babiše v pondělí 5. června (nemohu na něj dát bohužel prolink, skrz Newton to neumím) mne podnítil k tomu, abych ukončil svou skoro dvanáctiletou spolupráci s Neviditelným psem. Důvody jsem se panu Neffovi pokusil vysvětlit v přiloženém dopise.

  • Evropský parlament a český nechumelismus

    To je podstata našeho „rizika“: vjeli jsme do politické jednosměrky, z níž, jak to vypadá, není návratu. Demokratická procedura je na tom podstatná. Jenže demokratická procedura nelegitimuje všechno, co jí vznikne. To, že se demokratickou cestou prosazuje něco, co s demokracií už nemá nic společného, signalizuje, že společnost nemá dostatečné protilátky a způsob obrany.

 

 

  • Porcování Sobotky: ČSSD dala před bitvou přednost kapitulaci

    Rozdíl mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou je zjevně v tom, že první přišel se špatným, zlým programem, který dokázal zcela důsledně realizovat; kdežto druhý měl správný, dobrý program, jejž pořádně uskutečňovat nedovedl.

  • Co bude po volbách

    Co vlastně zbude po říjnových volbách z parlamentní demokracie a právního státu?