indexok_r2_c02.gif(2 kb)    
Uvodní strana Sem můžete psát Dopisy čtenářů Archiv

1.2. - 29.2. 2016

Archiv

Co týden dal 1.2 - 29.2.2016

 

 

 

 

 

  • Přijetí Zákona o EET. To nejhorší nás ještě čeká

    Vláda nakonec, jak se dalo očekávat, prosadila zákon o EET. Zákon je sám o sobě problematický, daleko horší ovšem je, že se formou precedentu podařilo zlomit dosud účinnou zbraň demokratické opozice, totiž parlamentní obstrukci.

  • Proč podporuji Miroslava Kalouska

    Je Miroslav Kalousek ten správný člověk pro TOP09, potažmo pro Českou republiku?, ptají se v časopise Respekt. Považuji to zrovna v této politické situaci za velmi podstatné a jsem Respektu vděčný, že mne přivedl k tomu, abych se v té věci rozhoupal.

  • Nepřeceňujme sobotní pouliční kravály!

    Dokážou zbytky demokratických uskupení najít proti Novým pořádkům společnou řeč? Nynější pouliční kravály je od toho odvádějí: bylo by tedy dobré vycházet z toho, že jak „xenofobové“, tak „sluníčkáři“ jsou ze své podstaty revoluční síly a vlastně jejich nepřátelé. Nepřátelé „Starých pořádků“, což dnes Andrej Babiš používá jako synonymum za polistopadový demokratický režim.

 

 

  • Kancléřka Merkelová deptá Visegrád

    Je zjevné, že „plánem A“ by paní Merkelová obhájila svou politiku otevřených dveří a zachránila tak aspoň dočasně svou politickou kariéru. Není mi jasné, jakou má kompetenci předjednávat takhle celounijní řešení (tedy jakou jinou kompetenci než „právo nejsilnějšího“). Přitom se tak Evropa vydává všanc zároveň tureckému a řeckému vydírání.

  • Unesené Češky, Zeman, Respekt

    Případ výměny pana Fajáda za pět rukojmích je vážné politické selhání nynější vlády. O případu unesených děvčat se to nedá říci ani náhodou, je to věc jednak politicky nezajímavá, jednak neproblematická, jen nesmírně citlivá, pokud jde o postižené. I proto je z lidského hlediska poněkud nechutné míchat obě věci dohromady.

 

 

  • Sesterská smlouva v Praze: ODS na cestě do Babišovy kapsy

    Za mých mladých let bývávala pomoc bratrská. Stávala, slušně řečeno, za houbeles. Prazvláštní koalice ODS, KSČM, Babišova ANO a ČSSD v pražském zastupitelstvu se včera rozhodla, že nás oblaží pomocí sesterskou. Týká se zatím jen Prahy a Pekingu a budeme si ji poskytovat navzájem.

  • Čtvrt století po konci OF

    V úterý 23. února mne pozvali do komentářů a Událostí na ČT24. Šlo o 25. výročí rozpadu Občanského fóra. Podávám tu bližší informaci a link na záznam pořadu.

 

 

  • Občanské fórum – politické selhání havlovského disentu

    V úterý 23. února mne pozvali do ČT k jakési malé debatě u příležitosti čtvrtstoletí od rozpadu Občanského fóra. Sám bych si na to výročí asi ani nebyl vzpomněl. Rád bych dodatečně shrnul všechno, co se mi při přípravě na mé vystoupení vybavilo.